Reflexoterapia

Reflexoterapia sau reflexologia este o terapie naturala care porneste de la principiul ca fiecare parte sau organ al corpului este reprezentat in miniatura de un loc anume din talpa piciorului, numit zona reflexogena.
Reflexologia plantara este o metoda de tratament, bazata pe activarea unor zone reflexogene din talpi, prin apasarea cu diferite intensitati in scopul eliminarii unor depuneri de toxine- palpabile in punctele ce reprezinta pe talpi proiectia organelor interne si a intregului corp umenesc.     
Orice deficit energetic sau boala la nivelul unui organ determina o acumulare de toxine in zona de proiectie a organului dezechilibrat. Aceste zone de proiectie in care s-au acumulat toxine devin dureroase in timpul masajului reflexogen. Apasarea si masarea acestor puncte corespunzatoare organelor afectate va antrena reintegrarea acestor depuneri toxice in circuitul sanguin si eliminarea depunerilor toxice acumulate in intregul organism, prin metabolism.  Printr-un mecanism reflex, odata cu eliminarea toxinelor, organul a carui zona de proiectie a fost curatata se reechilibreaza energetic si isi imbunatateste functia.            
    In medicina traditionala chineza (reflexoterapia a inceput sa fie practicata inca din perioada Egiptului Antic si a vechilor dinastii chineze) se specifica ca: dupa o boala, sau o perioada de stres sau in urma unei leziuni, energia vitala ramane blocata si corpul se afla in dezechilibru. Stimularea zonelor reflexe permite tratarea acestor tulburari, restabilirea si intretinerea echilibrului in corp si minte. Se poate aplica fara pericol atat in caz de tulburari cronice, cat si acute.
Pe talpa piciorului se gasesc distribuite terminatiile unor nervi aflati in directa legatura cu organele vitale ale corpului. Reflexoterapia este o tehnica holistica ce priveste organismul ca pe un intreg. S-a constatat ca ori de cate ori terminatia nervului pe talpa este sensibila sau chiar dureroasa la apasare, organul corespunzator este suferind, chiar atunci cand inca nu apar simptome vizibile. In acest fel se pot descoperi deja in faza primara boli nebanuite inca. Mai mult chiar, actionand asupra nervului prin masaj, se reuseste vindecarea bolii. Dar si stranguland de-a lungul timpului portiunile respective de la picior, prin purtarea unei incaltaminte nepotrivite, aducem organului corespunzator congestii, impiedicam circulatia normala a sangelui, pe scurt il imbolnavim. Terminatia nervului se numeste punct reflex. (Dr. Wh. H. Fitzgerald)                
Reflexoterapia poate avea si un efect preventiv, astfel foarte multe persoane pot beneficia de acest tratament.  Mai mult decat atat, se utilizeaza aceasta terapie blanda pentru a destinde corpul si pentru a regasi echilibrul fizic cat si spiritual. Sedintele de reflexologie pot aduce persoanelor care sufera de diverse tulburari un plus de energie organismului si o stare de relaxare a mintii. Masajul reflexogen  stimuleaza metabolismul prin actiune mecanica indirecta, prin intermediul sistemului nervos. Alaturi de exercitiul fizic, masajul constituie o cale de eliminare a produsilor reziduali din organism.

Astfel Reflexoterapia este o foarte buna metoda de prevenire si tratare a unor tulburari sau afectiuni. Si in alte parti ale corpului, nu doar talpi, ci si palme, nas, urechi - sunt terminatii nervoase si zone reflexe ale organelor din corp. Tehnicile de reflexoterapie au la baza principii asemanatoare cu acupunctura si presopunctura - stimularea unor puncte reflexogene. Prin reflexoterapie se pot elimina toxinele din organism si debloca circuitul energetic in corp.
Masarea unor puncte de pe talpi - reflexoterapia plantara – in scopuri terapeutice este o practica straveche, a carei origini se pierde in     antichitate, si este folosit astazi in multe tari occidentale in scop terapeutic. Punctele reflexe se maseaza cateva minute pana la disparitia durerii locale si a granulatiilor de sub piele. Masajul punctelor reflexe descongestioneaza musculatura si stimuleaza circulatia sangelui in organul corespunzator. Se obtine eliminarea reziduurilor nocive si alimentarea cu substante energetice si de regenerare. Aceste manevre imbunatatesc circulatia sangvina si limfatica obtinandu-se, pe cale reflexa, chiar si normalizarea functiei organului caruia ii corespunde punctul masat. Se recomanda efectuarea a 3 - 4 sedinte de reflexoterapie pe saptamana si consumarea in timpul masajului a 500 ml. de apa plata sau ceai.

Reflexoterapia are Beneficii pentru:

 • stres, insomnii, oboseală cronică, imunitate scăzuta
 • tulburări endocrino-metabolice: ale tiroidei, paratiroidelor (spasmofilie), suprarenalelor, ovarelor, testicolelor, obezitate, diabet, osteoporoză (poate încetini sau stopa demineralizarea osoasă), guta, etc.
 • afecţiuni digestive: gastrită, ulcer, esofagită de reflux, constipaţie, diaree, boală Crohn, rectocolită ulcero-hemoragică, etc
 • afecţiuni hepato-biliare: hepatită cronică, ciroză, litiază biliară,afecţiuni reno-urinare: infecţii urinare, litiază renală, prostatite, enurezis nocturn, polichistoză renală, glomerulonefrite cronice, insuficienţă renală cronică
 • insuficienţă cardiacă, ischemie vasculară periferică, etc
 • afecţiuni ORL: rinite, sinuzite, etc
 • boli respiratorii:astm, bronsită, BPCO, etc
 • afecţiuni neurologice: boala Parkinson, accidente vasculare cerebrale, scleroză în plăci, etc >afecţiuni psihiatrice: depresie, anxietate, atacuri de panică, tulbulare bipolară
 • terapia durerii în general şi în reumatisme degenerative(spondiloză, gonartroză, coxartroză, etc.), reumatisme inflamatorii(poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă), discopatie, hernie de disc
 • boli alergice
 • boli autoimune: lupus eritematos, psoriazis, etc


Reactii posibile

 Prin stimularea intensa a unui organ se pot ivi cateodata reactii temporare, care dispar de obicei dupa un scurt timp. Intr-un asemenea caz este important sa nu ne speriem, ci sa continuam masajul     inceput.
Sunt posibile urmatoarele reactii     temporare:

 • Ameteli , greata (accese de voma);
 • Transpiratie, uneori destul de accentuata;
 • Tumefierea gleznelor, in special la persoane cu staza limfatica;
 • Proeminenta mai accentuata a varicelor;
 • Accese de febra: dupa masarea glandelor limfatice in cazul in care in corp exista deja o infectie latenta.
 • Dureri accentuate ale unui organ.
 • Pete vinete (albastre), cand metabolismul calciului nu este cel normal.


Contraindicatiile reflexoterapiei 

 • Insuficienta renala acuta
 • litiaza renala (pietre mari care nu pot fi eliminate pe cale naturala)
 • litiaza biliara
 • in stare de infarct
 • varice deschise
 • hemoragii
 • sarcina
 • infectii cutanate, rani la talpa piciorului.